Motivarea TAS în cazul Emiliano Sala: Cardiff City trebuie să plătească prima tranșă a contravalorii transferului

În 19 Ianuarie 2019, cluburile de fotbal Cardiff City FC și FC Nantes au ajuns la o înțelegere cu privire la transferul sportivului Emiliano Sala (28 ani) de către clubul francez în schimbul sumei de 17.000.000 euro. 

Cu toate acestea, în noaptea din 21 spre 22 ianuarie 2019, avionul cu care Emiliano Sala se deplasa către Marea Britanie s-a prăbușit în Canalul Mânecii provocând moartea sa și a pilotului, David Ibbotson. 

Pe data de 25 septembrie 2019, clubul francez FC Nantes s-a adresat Comisiei pentru Statutul Jucătorului din cadrul FIFA pentru a stabili următoarele: 

  • dacă condițiile din contractul de transfer au fost îndeplinite și dacă există obligația de plată a taxei de transfer de către Cardiff City FC; 
  • dacă clubul Nantes se face în vreun fel vinovat de circumstanțele în care a decedat sportivul; 
  • dacă daunele financiare suferite de Cardiff City FC ca urmare a decesului sportivului pot fi compensate cu obligațiile de plată ale clubului englez; 

Comisia a emis o decizie prin care stabilea faptul că au fost îndeplinite toate condițiile prevăzute în Contractul de Transfer astfel că obligația de plată a primei tranșe din taxa de transfer în valoare de 6.000.000 euro se menține. Această decizie a fost atacată în fața Curții de Arbitraj Sportiv care s-a pronunțat prin Hotărârea CAS 2019/A/6594. 

În pronunțarea hotărârii Curtea de Arbitraj Sportiv a avut în vedere și a analizat o clauză contractuală care a fost invocată de ambele părți. Clauza care a făcut obiectul analizei prevedea că transferul este condiționat de îndeplinirea următoarelor condiții până la data de 22 Ianuarie 2019: 

  1. Sportivul să efectueze cu succes examinarea medicală solicitată de către Cardiff City FC ; 
  1. Sportivul și Nantes să convină asupra rezilierii reciproce a contractului de muncă; 
  1. Rezilierea adoptată de către cele două părți să fie înregistrată la Liga Franceză de Fotbal; 
  1. LFP (Liga Franceză de Fotbal) și FAW (Federația de Fotbal din Țara Galilor) să confirme clubului englez și celui francez faptul că jucătorul a fost înregistrat ca jucător al echipei de fotbal Cardiff City FC și că certificatul internațional de transfer al jucătorului a fost eliberat; 

Clubul englez a susținut că din punct de vedere contractual și pe baza intenției comune a părților, condițiile prealabile statuate prin Contractul de Transfer nu au fost îndeplinite deoarece (a) sportivul și FC Nantes nu au reușit să valideze încheierea contractului de muncă în conformitate cu codul francez al muncii respectiv (b) jucătorul nu a aparținut în niciun moment de Cardiff City FC din moment ce aceasta nu a fost înregistrat la Premier League, aceasta fiind o condiție imperativă pentru ca transferul să fie considerat complet. 

Arbitrii au conchis asupra faptului că înregistrarea cererii de reziliere a fost efectuată și că Liga Franceză de Fotbal nu putea sa analizeze legalitatea actului înregistrat, condiția prevăzută în contract fiind doar de a înregistra actul respectiv la liga profesionistă de fotbal. 

Cu privire la cel de-al doilea motiv invocat de clubul englez, arbitrii au precizat că în clauza contractuală cu pricină nu se prevedea faptul că jucătorul trebuie înregistrat la Premier League (Liga de Fotbal Engleză) și că sportivul a fost înregistrat la noua asociație (Federația de Fotbal din Țara Galilor) în data de 21 Ianuarie 2019, înainte de decesul acestuia. 

În concluzie, arbitrii Curții de Arbitraj Sportiv au hotărât că transferul sportivului Emiliano Sala de la Nantes către Cardiff City FC s-a efectuat în mod complet și legal în data de 21 Ianuarie 2019, înainte de decesul acestuia, ceea ce atrage obligația de plată a clubului Cardiff City FC a primei tranșe din suma de transfer către clubul francez, FC Nantes. De asemenea, arbitrii au respins cererea formulată de clubul Cardiff City FC de compensare a sumelor la care ar putea fi obligat cu daunele financiare suferite de către acest club prin pierderea jucătorului în cauză. 

Hotărârea integrală poate fi consultată prin accesarea următorului link: https://www.tas-cas.org/fileadmin/user_upload/CAS_Award_6594__for_publication_.pdf 


Procedura ordonanței de plată a fost introdusă în premieră de un tribunal arbitral sportiv

Basketball Arbitral Tribunal cu sediul în Geneva, Elveția, a anunțat printr-un comunicat oficial că a implementat în cadrul regulilor sale…

CAB anulează o hotărâre arbitrală a Federației Române de Baschet în două dosare distincte

În luna octombrie a anului 2023, Curtea de Apel București a admis două acțiuni în anulare formulate împotriva unei hotărâri…