Arbitraj în dreptul sportului. Două hotărâri favorabile pronunțate de Tribunalul Arbitral de Baschet

Basketball Arbitral Tribunal (B.A.T. sau în limba română Tribunalul Arbitral de Baschet) a publicat zilele acestea un număr de 15 hotărâri arbitrale, cu titlu de jurisprudență recentă, pe site-ul Federației Internaționale de Baschet.

Dintre cele 15 hotărâri arbitrale publicate, două au fost instrumentate cu succes de către societatea noastră de avocatură prin intermediul avocatului partener Sabin Liviu Gherdan.

În prima Hotărâre Arbitrală ce a primit numărul de înregistrare BAT 1674/21 societatea noastră de avocatură a reprezentat antrenorul marocan de baschet Said El Bouzidi împotriva Federației Regală de Baschet din Maroc. Disputa a avut ca obiect drepturi salariale neachitate din raporturi contractuale de muncă izvorâte în urmă cu patru respectiv trei ani (sezoanele 2017/2018 și 2018/2019) în cuantum total de 350.000 dirhami marocani (aproximativ 32.000 EUR). Deși conform jurisprudenței Tribunalului Arbitral de Baschet o creanță este considerată prescrisă dacă nu este urmărită într-o perioadă de maximum doi ani, perioadă care, în cazuri excepționale poate fi redusă până la un an de zile, în prezenta speță argumentele societății noastre au determinat Arbitrul să respingă excepția prescripției, iar astfel Federația Regală de Baschet din Maroc a fost obligată să achite drepturile salariale restante, alături de dobândă legală, cheltuieli de arbitraj și onorariu avocațial.

În cea de a două Hotărâre Arbitrală, pronunțată sub numărul de înregistrare 1689/21, societatea noastră de avocatură a reprezentat doi jucători profesioniști de baschet, internaționalul sloven Gregor Hrovat și internaționalul american Talib Zanna împotriva precedentului lor club Afyon Beledyesi Genclik ve Spor Kulubu Dernegi din Turcia. Obiectul litigiului a fost nerespectarea unei convenții de reziliere, iar argumentele legale prezentate au determinat Arbitrul să acorde sportivilor întreaga valoare rămasă din contractele sportive încheiate cu clubul din Turcia. Astfel Afyon Beledyesi Genclik a fost obligată la plata totală de aproximativ 46.500 USD alături de dobândă legală, cheltuieli de arbitraj și onorariu avocațial.

Conform regulilor de procedură stabilite de către Tribunalul Arbitral de Baschet, mai exact art. 16.2, prin înregistrarea unei cereri de arbitraj părțile convin ca hotărârea să fie pronunțată fără redactarea considerentelor dacă suma dedusă judecății este sub 50.000 euro. Această prevedere regulamentară are ca scop reducerea cheltuielilor de arbitraj pentru disputele ce au ca obiect sume relativ mici. Regula comportă excepții în sensul că orice parte interesată poate obține motivarea integrală a hotărârii în schimbul achitării sumei de 3.000 de euro nu mai târziu de 10 zile de la momentul pronunțării hotărârii arbitrale.

Toate hotărârile arbitrale instrumentate de către Basketball Arbitral Tribunal sunt pronunțate în baza principiului ex aequo et bono, adică în echitate și nu în baza unei anume legi.

Întreaga jurisprudență a Tribunalului Arbitral de Baschet poate fi accesată la acest link.


ALTE ARTICOLE

Gherdan & Asociații l-a asistat cu succes pe Sotiris Manolopoulos în transferul la Dinamo București

Secția de baschet a Clubului Sportiv Dinamo București are un nou antrenor principal, în persoana lui Sotiris Manolopoulos. Cele două…

Motivarea TAS în cazul Emiliano Sala: Cardiff City trebuie să plătească prima tranșă a contravalorii transferului

În 19 Ianuarie 2019, cluburile de fotbal Cardiff City FC și FC Nantes au ajuns la o înțelegere cu privire…